Avrupa ve Türkiye’de Dijital Pazarlamanın Son Bir Yıldaki Gelişimi
– 2015 yılında, online reklam pazarında %13’lük bir büyümenin görüldüğü Avrupa’da dijital reklamlar ilk defa TV reklamlarını geride bıraktı. Böylece dijital, kıtadaki en büyük reklam mecrası haline geldi.
– Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 27 Avrupa ülkesinde yapılan araştırma, dijital pazarlama sektörünün 25 ülkede büyümeye devam ettiğini gösterdi.
– Türkiye, dijital pazarlama hacminde Avrupa’da 14. sırada yer alıyor. Avrupa ortalamasının üzerinde olduğu dijital pazar büyüme oranında ise %19 ile 7. sırada.
– Uzun bir süredir ilk defa, hiçbir pazar %30 büyümenin üzerine çıkamadı. Bu da son yıllarda hızlı bir yükselişte olan dijital pazarlama sektörünün özellikle bazı gelişmiş ülkelerde olgunluk evresine yaklaşmakta olduğunu gösteriyor.
-Mobil reklamlar, Avrupa dijital pazarındaki reklam formatları arasında en fazla büyüme oranına sahip.
Eğer ana fikri “Dijital mecralar üzerinden reklam vermeyi düşünüyorsanız, verin; dijital mecralar üzerinden reklam vermeyi düşünmüyorsanız, dijital mecralar üzerinden reklam vermeyi düşünmeye başlayın.” olan 734 kelimelik bir yazıyı okuyacak zamanınız yoksa, yayıncısı IAB Europe’un söylediğine göre Avrupa dijital reklam pazarı hakkındaki en güvenilir kaynak olan AdEx Benchmark raporunun kilit noktalarının kısa bir özeti sayılabilecek yukarıdaki maddeleri okuyup kendi kendinize birkaç kez tekrar ettikten sonra bu sayfayı kapatabilirsiniz.
Daha fazlası için ise, söz konusu rapordan derlediğimiz, bu cümle bittikten sonra karşınıza çıkmaya başlayacak olan başlıkları takip ederek, Avrupa’da dijitalin son bir yılki gelişimine ışık tutan sayılara göz atabilirsiniz.
Avrupa’da Dijital Pazarlamanın Gelişimine Genel Bir Bakış
Avrupa’nın, ilk AdEx raporunun yayınlandığı 2006 yılında 6,6 milyar euro olan dijital pazarlama hacmi, şu an 36,4 milyar euroya ulaşmış ve tarihte ilk defa televizyonu geride bırakmış durumda. Aşağıdaki grafikte, yıllık büyüme oranı %20 civarlarında gezinen Avrupa dijital pazarlama sektörünün yıllar içindeki gelişimini görebilirsiniz:
Dijital Pazarlamaya Ayrılan Bütçelerde Top 10
Avrupa’daki dijital pazarlama sektörünün en büyük üç ismi olan İngiltere, Almanya ve Fransa, kıtadaki pazarın %60’ını oluşturuyor. Türkiye’nin, Polonya’nın ardından 14. sırada yer aldığı listedeki ilk 10 ülke şunlar:
Yatırımcılar ve yayıncılar için daha büyük önem taşıması gereken büyüme oranlarına baktığımızda ise, Türkiye’nin oldukça iyi bir konumda; İrlanda, Bulgaristan, Polonya, Slovakya ve İsveç’in ardından %19,7’lik bir büyüme oranı ile Avrupa ortalamasının üzerinde 7. sırada yer aldığını görüyoruz:
Kişi Başına Düşen Dijital Reklam Harcamaları
Kişi başına düşen harcamalar, pazar olgunluğunun önemli göstergelerinden bir tanesi. 2015’te elde edilen verilere göre, İngiltere kişi başına 181 euroluk dijital reklam harcamasıyla Avrupa’daki en olgun pazar. Gelişim için daha çok alanı olan Türkiye ise 8,1 euro ile Avrupa ortalamasının(49,6 euro) gerisinde, 22. sırada yer alıyor.
Aşağıdaki grafikten Avrupa ülkelerinde kişi başına düşen dijital pazarlama harcamalarını görebilir ve farklı pazarların ulaştıkları olgunluk seviyeleri hakkında fikir sahibi olabilirsiniz:
En Çok Tercih Edilen Formatlar
Avrupa’nın dijital reklam pastasının display reklamları, arama motoru reklamları, sınıflandırılmış reklamlar ve diğerleri arasında nasıl paylaştırıldığına baktığımızda, aşağıdaki gibi bir grafik ile karşılaşıyoruz:
Buna göre, Türkiye’de de kullanımı git gide artmakta olan display reklamları, Avrupa pazarındaki paylarını %37’den %38’e yükselterek format bazında en büyük gelişimi gösterirken, 2010 yılından beri düşüşte olan sınıflandırılmış reklamlar ve dizinler %15,7’den %14,6’ya geriledi. Hala en fazla tercih edilen online reklam formatı olan arama motoru reklamları ise %46,9’dan %46,7’ye geriledi.
Mobil Reklamlar
Büyüme oranlarında, mobil display ve mobil arama reklamları tahmin edildiği gibi diğer formatları geride bıraktı:
%60 ile 2015 yılında Avrupa dijital pazarının en fazla büyüyen formatı olan mobil display reklamları, Türkiye’de de Avrupa ortalamasının üzerine çıkarak %61 oranında büyüme gösterdi.
Video Reklamlar
Display reklamlarına kıyasla hala pazarda küçük bir yer kaplayan video reklamları, yine de mevcut video formatlarındaki çeşitlilik ve markaların daha fazla video içeriği üretmeleri sayesinde 2015 yılında %35.8’lik bir büyüme gösterdi. İngiltere’nin domine ettiği video reklamı harcamalarında, Türkiye 47 milyon euro ile 11. sırada yer aldı.
Pazardaki büyüme oranlarına bakıldığında ise, Türkiye, video reklamlarında Avrupa ortalamasının hemen ardında, %33,6 ile 12. sırada:
Final Top 10
Beklenen ana; bütün ana formatlarda, dijital reklamlara ayrılan bütçelerde Avrupa’nın ilk 10 ülkesine geldik.
İşte dijital pazarlamada Avrupa’nın liderleri:
Bu listede Belçika, Norveç ve Polonya’nın ardında, 14. sırada yer alan Türkiye’nin 2015 dijital pazarlama karnesi ise şu şekilde;
Online reklamlara harcanan toplam miktar: 639 milyon euro.
Yıllık büyüme: %19,7
Kişi başına düşen online reklam harcaması: 8,1 euro
En büyük büyümeyi gösteren ülkelerin İrlanda, Bulgaristan ve Polonya gibi, pazar olgunluğu ve önlerinde uzanan fırsatlar açısından Türkiye gibi gelişim halindeki ülkeler olduğunu ve Türkiye’nin son yıllardaki hızlı yükselişini devam ettirdiğini düşünürsek, bu ümit verici sayıların önümüzdeki yıllarda daha tatmin edici bir şekilde artmaya devam edeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
Eğer Sırbistan’ın genişbant penetrasyonunu ya da bu yazıda bahsetmediğimiz diğer birçok detayı merak ediyorsanız, raporun tamamına ulaşmak için aşağıdaki bağlantıyı takip edebilirsiniz:
http://www.iabeurope.eu/wp-content/uploads/2016/07/IAB-Europe_AdEx-Benchmark-2015-report_July-2016-V3.pdf