Dijitalde 2015’in En İyileri
Geride bırakılan bir yıl için “dijitalin yılıydı” demenin orijinal olduğu zamanlar geçeli çok oldu. Son yıllarda iş, eğlence ve sanat gibi birçok ayrı dünyada oyunun kurallarını yeniden şekillendiren internet, sosyal medya ve mobil uygulamaların, bu ve bundan sonraki yılları domine edeceği de aşikar. Dolayısıyla işi gereği bir şekilde dijital ile içli dışlı olması gereken kişilerin –yani hemen hemen herkesin- yeni bir yılın başlangıcında, önceki yılda ulaşılan zirvelere bir göz atmaları, yol haritalarını isabetli çizmeleri adına onların yararına olacaktır.
2015 yılına genel bir bakış attığımız zaman, dijital alemde birden fazla heyecan verici gelişme yaşandığını görebiliriz: Apple Watch piyasaya çıktı -ne kadar başarılı olduğunu görmek için biraz daha zamana ihtiyaç var. Twitter, ünlülerden de rağbet gören Periscope’u satın aldı. YouTube’da 3 boyutlu videolar aktif hale geldi ve BuzFeed’in çirkin bir elbisenin rengi hakkında yaptığı içerik bir haftada 40 milyondan fazla kişi tarafından okundu, daha fazlası tarafından da sosyal medyada tartışıldı.
Merceği istatistiklere çevirmemiz halinde ise sürpriz olduğunu söyleyemeyeceğimiz isimler ve sayılar ile karşılaşıyoruz. Diğer bir deyişle, pazar araştırma ve ölçümlerinde uzmanlaşmış Amerika kökenli şirket Nielsen’in sağladığı verilere göre, sokakta yolu kesilip üç web sitesi ve iki mobil işletim sistemi söylemesi istenen herhangi bir vatandaş dijitalde 2015 yılının çok detaylı olmasa da kabaca doğru olduğu söylenebilecek bir özetini geçmiş olacak. Zira şirketin Amerika pazarında yaptığı araştırmadan elde edilen bazı önemli isim ve sayılar şöyle;
2015 yılının en çok kullanılan mobil uygulaması yine Facebook oldu. Her ay ortalama 126 milyon tekil kullanıcıyı bünyesine katan sosyal ağ, geçen yıla kıyasla %8’lik bir büyüme gösterdi. İkinci sırada aylık ortalama 97 milyon tekil kullanıcı ile YouTube yer aldı. En büyük gelişimi gösteren uygulamalar ise %31’lik büyüme ile Facebook mobil ve %26’lık büyüme ile Apple Music oldu.
Mobil işletim sistemlerinde de bir sürpriz olmadı ve Android %52, iOS ise %42 oranlarında kullanıldı. Mobil sektöründe istediği başarıyı yakalayamayan Microsoft %2 civarlarında bir kullanım oranına sahipken, Blackberry de %0.7 oranında kullanıldı.
Tabii ki bu verilerden 2016’nın dijital anlamda sıkıcı bir yıl olacağı anlamının çıkarılmaması lazım. Zira bu yıl reklamcılık ve dijital pazarlamada trend olması beklenen konulardan birkaçı şunlar: Google’ın video reklamları. Sanal gerçeklik(Oculus Rift’in piyasaya çıkmasına ne kadar kaldı?). Sonunda masaüstü erişimi geride bırakan mobilin dengeleri değiştirecek olması. Bunları göz önünde bulundurduğumuzda , önümüzdeki hafta ve aylardaki yazılar ile mümkün olduğunca ışık tutmaya çalışacağımız renkli bir dijital yılın bizleri beklediğini söyleyebiliriz.