mobilbutce2

Daha önce birden fazla yazımızda, kişisel hayatı çoktandır domine etmekte olan mobilin, son yıllarda işletmeler ve reklamverenler için de git gide daha önemli bir hal aldığını belirtmiştik. Bu yazıda ise yılın ilk önemli araştırmalarından birinden edindiğimiz birtakım tablo, sayı ve öngörüler ile, mobili destekleyen argümanları biraz daha güçlendireceğiz.

Retailnenot.com ve vouchercodes.co.uk gibi büyük online indirim kuponu sitelerinin sahibi RetailMeNot, geçtiğimiz ocak ayında, Kelton Global’in yardımıyla büyük bir pazar araştırması gerçekleştirdi. İşte Kelton Global’in 200 civarında perakendeciyi kapsayan anketinden çıkan bazı önemli sonuçlar:

-Bu sene her kanalda dijitale yapılacak harcamalar artacak. Finansal konularda karar verme yetkisine sahip kişiler hem çevrimiçi, hem de çevrimdışı pazarlama bütçelerini arttırmanın taraftarı olsalar da, en çok dijitale, özellikle de mobile ayrılan bütçe büyüyecek.

-Ankete katılan perakendecilerin çoğunluğu, şirketlerinin mobilin ne kadar önemli olduğunu henüz tam olarak kavrayabildiğini düşünmüyor. Dolayısıyla mevcut tabloyu iyi analiz edip mobil operasyonlara gereken önemi verenler, hiç şüphesiz rakiplerine karşı bir avantaj elde etmiş olacak.

-Perakendeciler yıllardır dijital pazarlamaya ayrılan bütçenin geri dönüşünün çevrimdışı pazarlamaya ayrılanınkinden fazla olduğunu dile getiriyor. Bu seneki anketten elde edilen sayılar da bu durumun değişmediğini gösteriyor:

Soru: Sizce yapılan yatırımların getirisi hangisinde daha yüksek oluyor?

Çevrimdışı Pazarlama: %24

Çevrimiçi Pazarlama(masaüstü/mobil): %76

-Ankete katılanların %87’si, 2016 yılında mobile ayıracakları bütçeyi arttıracaklarını belirtti.

-2016 yılında, pazarlamada aşağıdaki platformlarda görülmesi beklenen değişiklikler:

Platform Artış Azalış
Mobil reklamlar %87 %3
Diğer dijital reklamlar %73 %9
Sosyal reklamlar %86 %3
Çevrimdışı reklamlar %62 %24

-Finansal konulardaki karar vericilerin dediğine göre, 2016 yılında, pazarlama bütçelerinin %43’ü mobile ayrılacak.

-Her 10 perakendeciden 4’ü(%39), mobile yapılacak harcamalara bütçelerinin önemli bir bölümünü ayırmaya hazır olduğunu dile getirdi.

Kısacası, dijital pazarlama ve reklamcılığın yakın geleceğine dair öngörülen birçok şeyin, süratle gerçekleşmekte olduğunu görebiliyoruz. RetailMeNot ve Kelton Global’in yaptığı bu çalışma, dijitalin ve özellikle de mobilin öneminin işletmeler tarafından gün geçtikçe daha çok kavrandığını gösteriyor. Alıcıların mobile verdiği önemin, satıcıların ve reklamverenlerin vereceği kararlara da yansıdığı ve yapılacak yatırımların da buna göre şekillenmekte olduğu aşikar. Dolayısıyla bu yıl kitlelerin dikkatini çekmek için verilecek savaşta fark yaratmak isteyen markaların en çok işine yarayacak kanal mobil olacak.