snapchat_logo

Son yıllarda, her ihtiyacımızı karşıladığı düşünülen Facebook ve Twitter gibi dev sosyal medya platformlarının, belki de en önemli ihtiyaçlarımızdan biri olan mahremiyet konusunda kullanıcılarına yeteri kadar güven veremediğini, buradan doğan boşluğun da insanlara bu platformlara nazaran çok daha kişisel bir kullanıcı deneyimi vaat eden WhatsApp ve Snapchat gibi uygulamalar tarafından doldurulduğunu gördük. Bu uygulamaları kullanırken kiminle arkadaş olduğunuzu, nerede etiketlendiğinizi kimlerin göreceğinden endişelenmenize gerek kalmıyordu veya yaptığınız bir yorumu, paylaştığınız bir resmi kimlerin beğeneceğinden. Kısacası binlerce göz tarafından yargılanma korkusu olmadan kendinizi istediğiniz şekilde ifade edebiliyordunuz. Beklenen oldu ve kullanıcılarına böyle bir özgürlük sağlayan bu uygulamaların özellikle genç nüfus arasında popülerleşmesi uzun sürmedi. Daha sonra, yine beklenen oldu ve kaçırılması zor olan sinyali alan Facebook, WhatsApp’ı herkesin hatırlayacağı –daha doğrusu kimsenin unutamayacağı- gibi 22 milyar dolara satın aldı. Snapchat’i ise 3 milyar dolar gibi bir fiyatla almaya çalıştıysa da başarılı olamadı. Bu, kulağa ilk başta şaşırtıcı gelse de aslında Snapchat açısından bakıldığında mantıklı bir karardı. Zira markanın bugünkü değeri 10 milyar dolar civarlarında ve bu sayı yakın zamanda azalacak gibi de görünmüyor.

Olaya dijital pazarlama açısından baktığımızda ise; Facebook, Twitter ve benzerlerinin bugün modern iş sahipleri için vazgeçilmez reklam platformları haline geldiğini, WhatsApp ve Yik Yak gibi uygulamaların ise yatırımcıların henüz tam olarak istedikleri şekilde nüfuz edemedikleri kısmen kapalı kutular olduğunu görüyoruz. Başlarda kullanıcıların birbirlerine bakıldıktan saniyeler sonra otomatik olarak silinmek üzere anlık fotoğraflar yollayabildiği bir uygulama olarak ünlenen Snapchat ise dijital pazarlama konusunda büyük adımlar atmış bir uygulama ve hala da yenilikler yaparak reklam verenler için daha cazip bir platform olmaya devam ediyor. Bugün yatırımcıların dünyanın en hızlı gelişen ağlarından birinin sunduğu imkanları kullanarak geniş kitlelere ulaşabilmeleri için birden fazla yöntem mevcut.

Bu yöntemlere kısa bir bakış atalım:
Stories – Kullanıcılar ‘snap’lerini birleştirerek bir hikaye oluşturabilirler. Bu hikayeler de 24 saat boyunca çevrimiçi kalır. Bu süreci markanızı anlatmak için kullanabilirsiniz.
Discover – Buzfeed, Vice ve Daily Mail gibi bilinen içerik markalarından yapılan yayınlar. Örneğin Cosmopolitan bu yoldan günde 3 milyon civarında görüntülenme alıyor. Bu özellik şu an her markanın kullanımına açık değil.
Live – Belli yer ve organizasyonlardan –Dünya Kupası gibi- yapılan ve kullanıcılara bulundukları coğrafyaya göre ulaştırılan yayınlar. Yatırımcılar artık bu yayınların arasına reklam satın alabilecekler.
Filters – Resimlere eklenebilen filtre ve grafikler. ‘Sponsored filter’ satın alarak markanızın logosunu –ya da her ne istiyorsanız- tasarlayıp kullanıcıların resimlerine ekleyebilecekleri grafikler yaratabilirsiniz. Bu yöntemi uygulayanlar arasında W Hotels ve McDonalds gibi markalar var.
Lenses – Resimlere 3 boyutlu ve yüz ifadelerine göre hareket eden interaktif ‘maskeler’ takma imkanı sunan bir fonksiyon. Artık bu maskeler de sponsor alabiliyor.

Şimdi, bunların ne kadar önemli olduğunu ve olacağını vurgulaması açısından, sıkıcı olmayacağını umarak konuyla ilgili birkaç sayı eklemek gerekirse:
Snapchat kullanıcılarının %70’i 30 yaşın altında. Bu birçok marka için büyük bir hedef kitlesi olmasının yanı sıra, yarının yetişkin popülasyonunun da önemli bir kısmı demek. Uygulamada günde 100 milyonun üzerinde aktif kullanıcı 7 milyar civarında video izliyor ve 2 milyardan fazla yeni resim ve video paylaşıyor. Geçtiğimiz sene, yukarıda bahsedilen Discover özelliğini kullanan iHeartRadio festivali, uygulama sayesinde iki gün içerisinde 340 milyon gösterim aldı.

Bu sayıların artmaya devam edeceğini söylemek için fazla ileri görüşlü olmaya gerek yok. Günümüzün rekabet ortamında çok da kolay olmayanı yapıp, çağın ruhunu yakalayarak rakipleri arasından sıyrılıp dijital dünyada yerini sağlamlaştıran Snapchat, hızlı yükselişini dijital pazarlama alanında yaptığı yenilikler ile desteklemeye devam edecek. Özellikle ülkemizdeki yatırımcıların bunu nasıl değerlendireceğini ise zaman gösterecek.